martes, 16 de junio de 2015

Qué és una Smart City?



L'expressió «ciutat intel·ligent» és la traducció i adaptació del terme en idioma anglès «smart city».  És  un terme actual, que s'està utilitzant com un concepte de màrqueting (màrqueting) en l'àmbit empresarial, en relació a polítiques de desenvolupament, i pel que fa a diverses especialitats i temàtiques.

La «ciutat intel·ligent», es refereix a un tipus de desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat que és capaç de respondre adequadament a les necessitats bàsiques d'institucions, empreses, i de els mateixos habitants, tant en el pla econòmic, com en els aspectes operatius, socials i ambientals. Una ciutat o complex urbà podrà ser qualificat d'intel·ligent en la mesura que les inversions que es realitzin en capital humà (educació permanent, ensenyament inicial, ensenyament mitjà i superior, educació d'adults ...), en aspectes socials,  a infraestructures d'energia (electricitat,  gas), tecnologies de comunicació (electrònica, Internet) i infraestructures de transport,  contemplin i promoguin una qualitat de vida elevada, un desenvolupament econòmic-ambiental durader i sostenible, una governança participativa, gestió prudent i reflexiva dels recursos naturals, i un bon aprofitament del temps dels ciutadans.

Les ciutats modernes, basades en infraestructures eficients i duraderes d'aigua, electricitat, telecomunicacions, gas, transports, serveis d'urgència i seguretat, equipaments públics, edificacions intel·ligents d'oficines i de residències, etc., s'han d'orientar a millorar el confort dels ciutadans , sent cada vegada més eficaços i brindant nous serveis de qualitat, mentre que es respecten al màxim els aspectes ambientals i l'ús prudent dels recursos naturals no renovables.


Avui dia, el concepte de ciutat (més) intel·ligent o d'espai (més) intel·ligent, és molt utilitzat en màrqueting per part d'experts en societats comercials i en aglomeracions urbanes, encara que en molts casos posant èmfasi en un sol aspecte, el que en bona mesura traeix el concepte que s'intenta desenvolupar, que té un important component holístic i integral.  En efecte, una ciutat o un territori que es consideri intel·ligent es manifesta fonamentalment pel seu caràcter multidimensional i multifacètic, en termes d'actors, pel que fa a dominis clau (transports, energia, educació, salut, residus,  vigilància, economia ...), i en desenvolupament i utilització de tecnologías. Naturalment, els principals actors del sector privat implicats en un projecte com l'analitzat de ciutat, territori, barri o edifici intel·ligent, són els industrials i empresaris de sectors clau, com ara energia, aigua, transports, i serveis ... així com dirigents d'empreses públiques de telecomunicacions i infraestructures, editors, proveïdors de logicales de suport a la gestió, així com a la administració ia la consultoria.



                                    




No hay comentarios:

Publicar un comentario