martes, 16 de junio de 2015

Guía de plantes a Pallejà

A Pallejà hi tenim un petit repertori de vegetació, i em creat una guia amb les plantes que més abunden.


  • PLATANER
Família : Platanaceae

Origen: Oriental 

Nom científic : Platanus acerifolia Willd. 

Arbres : caducifolis, simpódicos, grans, escorça clapejada, caduca en forma de grans plaques irregulars, deixant al descobert una superfície suau, clapejada i de color clar, escorça persistent a la base del tronc. 



Fulles : en general molt variables en forma i nerviació, simples, alternes, més o menys dístiques, isobilaterales, palmatinervies i 3-7-lobulades amb les vores senceres o amb dents glandulars o pinnatinervias i senceres , aquesta forma molt usual en les fulles joves vernals d'altres espècies, vernación plegada, amb pecíol usualment de base envainante, tancant el rovell axil·lar , estípules foliosas, grans, intrapeciolares, tubulars, normalment caduques, en Platanus kerrii escarioses, petites, soldades inferiorment al pecíol. Domacios presents. Estomes irregularment anomocíticos.


Flors: petites, poc cridaneres, hipóginas, regulars, unisexuals. Receptacle curt, pla.  Pètals 3-4 (-8), espatulado-truncats o vestigials, escariosos, freqüentment absents en les flors femenines. Flors masculines amb androceo haplostémono, isostémono, opositisépalo, de 3-4 (-8) estams, filaments curts o gairebé absents, anteres basifijas, no versàtils, ditecas, tetrasporangiadas, allargades, connectiu eixamplat apicalmente, peltat, dehiscència per valves longitudinals; pistilodio de vegades present. Flors femenines amb gineceo súper de (3-) 5-8 (-9) carpelos apocárpicos en 2-3 verticils, imperfectament tancats apicalmente, envoltats de llargs pèls, estilodios linears, estigmes interns, decurrents en dues crestes, més o menys secs, òvuls 2 per carpelo però 1 gairebé sempre avorta, ortótropos, bitégmicos, crasinucelados, pèndols, placentación apical a marginal. Estaminodios 3-4. No hi ha nectaris.

Fruits : en aqueni, claviformes, agrupats en una infructescència capituliforme globosa, anomenada poliantocarpo, cada fruit envoltat per llargs pèls.



  • MARGALLÓ
Familia : Chamaerops.


Nom científic: Chamaerops humilis, és un vegetal de la família de les palmeres.

Origen: Mediterrani 

  • XIPRER 
Familia: Cupressàcies
Origen: Mediterrani

Nombre Científic:  Cupressus sempervirens.

Arbre : Poden arribar a fer 35 m d'alt i tenir 100 anys. 

Fulles:  són imbricades . La floració  és monoica amb flors masculines  i femenines  en el mateix arbre. L'emissió de pol·len és al febrer-març. 




  • PI PINYER 
Familia: Pinaceae

Origen: Mediterrani 

Nom científic : Pinus Pinea

Arbre: de fins a 30 metres d'alçada, tronc amb l'escorça d'un marró rogenc molt gruixuda, capçada en forma de para-sol. 

Fulles:  de fins a 20 cm de llarg, agrupades de dues en dues com la resta de pins autòctons. Floreix de març a maig produint pinyes  ovoides de fins a 15x10cm amb pinyons d'15 a 20 mm. Les pinyes maduren a la tardor del tercer any, els altres pins ho fan en dos anys.

Fruit: Les pinyes són ovalo-esfèriques d'entre 10 i 15 cm de longitud i maduren al tercer any, donant uns pinyons coberts d'una dura escorça, d'1 cm de longitud, carnosos i saborosos, podent haver-hi pinyes en el seu primer any de maduració juntament amb altres llestes per ser recollides en la copa d'un mateix pi pinyer. La temporada de recollida de la pinya s'estableix entre els mesos de novembre i gener pels pinyers tots els anys.


  • LLORER
Familia: Lauràcies

Origen: Mediterrani

Nom científic: Laurus nobilis
Arbre : sovint és cultivat o naturalitzat i amb freqüència es troba a prop de llocs habitats i per les torrenteres i valls humides.


Fulles: són un condiment  excel·lent i per això és molt apreciat en la cuina. El llorer és el símbol del triomf i l'endevinament en les cultures mediterrànies.





  • MORERA BLANCA
Familia: 

Origen: Xinés

Nom científic: Morus alba

Arbre: és de vida curta i creixement ràpid que arriba a fer de 10 a 20 metres d'alt.


Fulles: són joves tenen una morfologia diferent de les adultes, en el primer cas poden fer fins a 30 cm de llarg i amb lòbuls i en el segon cas fan de 5 a 15 cm de llarg i sense lòbuls. En climes temperats són arbres de fulla caduca però en els tropicals poden ser de fulla persistent.

Flors:  són unisexuals en aments, essent més petites les flors femenines. Els fruits fan d'1 a 2,5 cm de llarg i el seu color no serveix per distingir-la de la morera negra, ja que tant poden ser blancs com vermells o negres. Són comestibles però més insípids que en l'altra morera. 



  • AILANT
Familia: simaroubàcies

Origen: Taiwan i el centre de Xina

Nom científic: Ailanthus altissima

Arbre : creix amb rapidesa i és capaç d'assolir una alçada de fins a quinze metres en vint-i-cinc anys. Tanmateix, és poc longeu i rarament viu més de cinquanta anys.



























No hay comentarios:

Publicar un comentario